KUTYA
KERESÉS

Pikk, kan keverék

_0_1_2_3_4_5_6_7_8_9_10_11_12_13_14_15_16_17
  • Kor: 3 éves
  • Neme: kan
  • Hol: Budapest
  • Szőr hossz: rövid
  • Ivartalanítva: igen
  • Oltva: igen
  • Tartás: csak benti
  • Termet: kicsi

Pikk
Az elmúlt időszakban több posztunk is volt Pikkről. Hol gazdit, hol ideiglenes gazdit kerestünk neki. Mivel az eredeti gazdája válás miatt lemondott róla, így ezt követően ideiglenes helyről ideiglenes helyre került. Ez a posztja most egy kicsit hosszúra sikeredett, de érdemes végigolvasni, hiszen sok új információ van benne. Célunk egy teljes, átfogó képet adni arról, hogy milyen is Pikk valójában, és abban reménykedünk, hogy valaki beleszeret, és végre tényleg rátalál az igazi nagybetűs GAZDI.
Pikk egy kistestű, kb. 10 kg-os ivartalanított kan kutya. Igazi lakáskutya. Abszolút nyugodt, nem igényel túl nagy sétákat, megelégszik a napi néhány, háztömb körüli túrával. A séta után esze ágában nincs kint maradni, süttetni a hasát a napon. Áll az ajtóban, mert be szeretne menni. Jelenleg 2 ideiglenes családban él felváltva, és mindkét helyre azonnal, minden probléma nélkül beilleszkedett. Hatalmas szeretetéhsége van, már-már cicák módjára tud hízelegni, hogy elcsípjen egy kis odafigyelést vagy kobaksimit.
Falkatagokat azonnal elfogadja (kan és nőstény kutyát is), de idegen terepen néha szeret(ne) dominálni. Macskák tekintetében Pikk az utcán azonnal késztetést érez a cica fára való felkergetésére, ezért ha bársonytalpút észlelünk, jó erősen kell fogni a pórázt (ilyenkor a hallása megszűnik, kb. meg sem hallja a tiltószót ). Az otthoni lakáscicákat elviseli, mindaddig amíg a macska nyugiban elvan a széken vagy az ágyon. Ha már sétálni szeretne a földön, akkor azért rámorog néha, de azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban megszokja őket. Pikk nagyon jól tanítható, motiválható jutalomfalattal és dicsérettel egyaránt. Alap vezényszavakat már jól ismeri és alkalmazza. Mondjuk a képek tanúsága alapján a „Helyedre!” parancs értelmezése még minden oldalról feldolgozásra szorul
Pár gondolatot szeretnénk írni a betegségéről is. Igen, a betegségéről. Ugyanis Pikk epilepsziás. Az epilepszia szó hallatán sokan megrémülnek, és lehet, hogy már végig sem olvassák ezt a posztot. Pedig érdemes ‼️
Mi magunk is sokat megtudtunk erről a betegségről Pikknek, és kezelőorvosának köszönhetően
Az epilepsziáról szinte mindenkinek, aki csak a filmekből és hallomásból tud róla, rögtön a „Grand mal”, vagyis a nagy roham jut eszébe, és rögtön a rángatózó-kimeredő testű, nyálazó, nyelvét elharapó emberi vagy állati test rettenetes kép e ugrik be róla.
Azonban az epilepsziának nagyon sok formája létezik, attól függően, hogy az agy mely és mekkora területét érinti a betegség. Az előbb leírt nagy roham esetén az agy teljes egésze érintett, és az agyban lejátszódó események kihatnak az egész izomzatra, a légzésre, a szívműködésre és más életfontosságú funkciókra is.
Pikk esetében azonban NEM ERRŐL az epilepsziáról van szó ‼️‼️‼️
Pikknél fokális, vagy más néven „gócos” epilepsziát diganosztizáltak. Ebben az esetben nem a teljes agy érintett, hanem csak egy pici része, úgymond egy kis góc. Pikknél az agy MRI vizsgálat negatív eredménnyel zárult, mivel olyan kicsi a góc, hogy azt az MRI nem láthatja, de attól az még ott van.
A fokális rohamok nagyon ártalmatlan rohamok. Hogyan viselkedik ilyenkor a kutya? A tünetek hasonlítanak arra, mintha képzelődne, szellemeket látna. Pl. meredten bámul egy sarkot, ahol egyébként semmi / senki nincs. Vagy a földön követ valamit a szemével, mintha egy kis bogár lenne ott, de valójában itt is csak a képzelete tréfálja meg.
A roham alatt enyhén beszűkült a tudatállapot és néha erős félelemérzettel jár, ezért ha megkapta a roham gyógyszert, akkor mellette kell lenni és simogatni közben, ha van rá mód. Általában néhány perces rohamokról van szó, és utána tünetmentes. A gyógyszereit valami finom falatba csempészve (általában kenőmájas) mindig megeszi.
Az ilyen típusú rohamoknál gyógyulás nem várható, csak karbantarthatóság. Élete végéig szednie kell az antiepetikumokat. Az ilyen típusú epilepsziák emberek esetében csak idegsebészeti beavatkozással gyógyíthatók, de sajnos az állatorvosok még ilyen beavatkozásra nem állnak készen.
Pikk tehát annyiban más, mint egy egészséges kutya, hogy nála kiemelten fontos figyelni arra, hogy reggel és este szinte ugyanabban az időpontban kapjon gyógyszert, majd ezt követően reggelit-vacsorát. Rohamai szinte egyáltalán nincsenek, vagy ha vannak, akkor nagyon ritkán.
Ha úgy érzed, hogy eme „extrákat” tudnád számára biztosítani, akkor garantáljuk, hogy a világ egyik legjobb, legbújósabb, nagyon-nagyon szerethető kutyája lenne melletted.
Ha beleszerettél Pikkbe, akkor várjuk jelentkezésed egy bemutatkozó levél kíséretében. Komoly érdeklődés esetén Pikk a XIII. és a XXII. kerületben meglátogatható.
Köszönjük a @Ebremény Kutyavédő Egyesületnek, hogy egy szuper idigazdit találtak Pikk számára, és köszönjük Melindának, hogy befogadta, gondját viseli, tanítja, szocializálja Pikket.

Posztja: https://www.facebook.com/agenorcsepel/posts/pfbid07Wo4fD1jboWTEvtzMg35GB5SNnr51hDaF738U2rC3UoJsmzPmTHgqy4JSJZBx5Pql

Előzmény: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2936106630024914&id=100008768175274

Feladva: 2022. 10. 24.

Agenor Civil Állatvédő Egyesület 06 30 4791407